Уважаеми клиенти и приятели, офиса на Алма Холидейз е отворен отново с нормално работно време от 09.00ч до 18.00ч., e-mail sofia@almaholidays.net и bulgaria@almaholidays.net също фунционират нормално, ако имате въпроси, може да ни пишете мейл или да ни се обадите по телефона! Бъдете здрави! Очакваме Ви, за нови пътешествия и предизвикателства!
Малага
Полезна информация:

Ма̀лага (исп. Málaga) е град в Южна Испания, автономната област Андалусия, център на провинция Малага и голямо пристанище на Средиземно море.

Населението на града е 568 479 души (2013), а на градската агломерация — около 814 000 души (2005).
Градът възниква през 10 век пр. н. е., основан от финикийци под името Малака. Предполага се, че това име произлиза от финикийската дума за сол, тъй като около пристанището била осолявана риба.

Седем века по-късно римляните завладяват града заедно с останалите испански владения на Картаген. От 5 век градът се владее от вестготите.

През 8 век Испания е завладяна от маврите и Малага се превръща във важен търговски център. По онова време градът е в границите на халифата на Кордоба, а по-късно, след залеза на династията на Умаядите, се превръща в център на отделно княжество, зависимо от Гранада.

През 1487 г. градът е завзет от кастилските войски и с това се слага край на мюсюлманското присъствие. По време на гражданската война през 1936 г. градът е бомбардиран от италианските войски и привържениците на Франко. След 1960 г. Малага се превръща в голям туристически център.
Крепостта „Алкасаба“ е построена от маврите през 1057 г. В Малага се намират руини от римски театър, мавърски дворец и бивши кралски дворец, в който днес се помещава археологически музей. Катедралата „Манкита“ е недовършена, строена върху основите на джамия в продължение на 200 години, съчетаваща различни архитектурни стилове от XVI до XVIII век. В двореца „Буена Виста“ от XVI век се намира музей на изящните изкуства. В града има къща-музей на Пабло Пикасо и ботаническата градина „Пасео дел Парке“. Градският театър „Сервантес“ е сред най-известните в Испания.