Уважаеми клиенти и приятели, офиса на Алма Холидейз е отворен отново с временно намалено работно време от 10.00ч до 16.00ч., e-mail sofia@almaholidays.net и bulgaria@almaholidays.net също фунционират нормално, ако имате въпроси, може да ни пишете или да ни се обадите! Бъдете здрави! Очакваме Ви, за нови пътешествия и предизвикателства!
Прага
Полезна информация:

Маричка Прага (Praha - на чешки) – „малката Прага-майка" - е почти непокътната от Втората световна война, а градският й пейзаж е наистина зашеметяващ. Компактният средновековен център се е запазил като емоционално наситен лабиринт с калдъръмени алеи, стари дворове, тъмни улички и безброй църкви, разположени под строгия "поглед" на 1100-годишен замък. Подвластна на комунизма в продължение на 40 години, Прага днес се е превърнала в една от най-популярните туристически дестинации в Европа.
След Революцията през 1989 г. Прага стана космополитен метрополис, но в същото време успешно запази непокътнати бирариите си, които предлагат най-добрата бира в света. Чешката столица е малка и компактна.
Най-важните квартали са централните: Hradčany (Храдчани, историческият център на левия бряг на река Вълтава), Staré Město (Стария град, на десния бряг на реката), Josefov (Йосефов, еврейският квартал), Nové Město (Новия град), Malá Strana (Малкия град). Най-добре е да ги разгледате пеша. Историческият център на Прага е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В последните години кварталът Vinohrady (Винохради) се е утвърдил като мястото за коренните жители на града.
В Прага ресторантите и кафенетата са подредени едно до друго. Когато дойдете в Прага, е добре да си спомните, че това е град не само с впечатляваща история на стотици години, но и град, насърчил едни от вълнуващите архитекти, художници и дизайнери на XX в. Прага е била в основата на централноевропейския модернизъм. През последните години чешката архитектура и интериорният дизайн се преродиха и днес винаги има добра изложба някъде наоколо
Население:
1,2 милиона души
Валута:
Чешка крона (CZK)
Туристическа информация:
Туристически информационен център има на централния площад в стария град - Staromestské námestí 1. Тел: +420 12 444 или +420 221 714 444. Email: tourinfo@pis.cz">tourinfo@pis.cz

Телефонни кодове
Код на страната: +420 Код на областта: няма; той е въведен във всеки местен телефонен номер.
Здраве:
В Прага има няколко денонощни аптеки (на чешки - lekarna). В центъра са денонощната аптека на ул. Palack 5, тел. +420 224-946-982 и на ул. Belgick 225; 37, тел. +420 222-519-731
Закони:
Не забравяйте, че в Чехия е незаконно да пресичате на пешеходна пътека, ако светофарът е червен. Глобата е 1000 крони, ако ви хванат.
Пушене:
В Чехия е забранено пушенето на обществени места, спирки, а в заведенията за хранене трябва да има зала за непушачи или часове, в които не се пуши и се сервира храна.