Уважаеми клиенти и приятели, офиса на Алма Холидейз е отворен отново с временно намалено работно време от 10.00ч до 16.00ч., e-mail sofia@almaholidays.net и bulgaria@almaholidays.net също фунционират нормално, ако имате въпроси, може да ни пишете или да ни се обадите! Бъдете здрави! Очакваме Ви, за нови пътешествия и предизвикателства!
ОАЕ
Перлата на Персийския залив, най-екзотичното от Обединените Арабски Емирства! Има много места, където нефтените долари текат като река ...


Обща информация:

Официален език: арабски
Часово време:UTC+4
Парична единица:ОАЕ дирхам
Столица: Абу Даби
Територия: 83 600 km²
Население: 6 000 000Полезна информация:

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ:
Обединените Арабски Емирства са разположени в източната част на Арабския полуостров, по крайбрежието на Персийския и Оманския залив. Граничи с Кралство Саудитска Арабия, Катар и Султанство Оман. Бреговата линия на ОАЕ заема 600 км. от Персийския и 100 км. от Оманския залив. Тази млада държава възниква като следствие от обединението на шест емирства на 02.12.1971 г.: Абу Даби, Дубай, Шаржа, Аджман, Ум-Ал-Кувейн и Фуджейра. През февруари 1972г. в ОАЕ влиза и Рас – Ал- Хайм. Благодарение на богатите нефтени залежи, ОАЕ много бързо достига завидна икономическа стабилност. Столица на ОАЕ е Абу Даби. Отчита се ежегоден прираст на населението от 6,5%.
МЕСТНО ВРЕМЕ:
Зимата – 2 часа напред, спрямо България, а лятото 1 час, тъй като в OAE няма преход от зимно към лятно часово време.
КЛИМАТ:
Сух, субтропически.Дъждовните дни през годината са 7-10, предимно в зимния период /януари и февруари/. Най-често вали по източното крайбрежие на ОАЕ, на територията на емирство Фуджейра. Температурата на въздуха, в зависимост от сезона, се колебае между +10 до + 48 градуса. В зимните месеци, температурата много рядко пада под + 25 градуса. Най-горещите месеци са юли и август със средна температура около + 35 градуса. Температурата на водата по плажовете на ОАЕ /Персийски залив/ е от +20 градуса през зимата, до +35 градуса през лятото. Водата в басейните на хотелите лятото се охлажда, а зимата се подгрява.
МИТНИЧЕСКИ РАЗПОРЕДБИ:
В съответствие с митническите разпоредби на ОАЕ, може да се внася от всеки неизповядващ исляма, определен брой цигари и алкохол/точното количество обаче може да разберете от митнически контрол или от посолството на Дубай/. Ограничение за внос и износ на скъпоценности няма. Забранен е вносът на: оръжия, психотропни вещества, всички видове наркотици, слонова кост и изделия от нея. Печатни произведения и видеокасети често се проверяват и конфискуват за наличие на еротично съдържание или друго оскърбително за мюсюлманите. Особено строго се следят тези продукции на летище Шаржа. Бъдете внимателни с лекарствените медикаменти, които носите със себе си, при евентуална проверка на съдържанието им и наличие на наркотични вещества в тях, могат да възникнат сериозни проблеми / затвор и голяма парична глоба/.
ЕЗИК. РЕЛИГИЯ И ЗАКОНИ:
Официален език е арабският, но болшинството от местното население владее английски език. Държавна религия е ислямът, на чиято основа е заложено и много строгото законодателство на страната, въпреки че е разрешено изповядването и на други религии. Както във всички мюсюлмански държави, петък е ден за всеобщи петъчни молитви на вярващите в джамиите и е официален почивен ден. Особено строго се спазват ислямските обичаи в свещения месец Рамадан. Началото му се определя по лунния календар, ежегодно сменящ се на 11 дни. Това е месец на големия пост, когато от изгрев до залез слънце мюсюлманите се въздържат от приемането на храна, напитки, тютюнопушене, аромати и изпълнение на съпружески задължения . Краят на 30 дневния пост се отбелязва с празник в първия ден на следващия месец Рамадан-Байрям /разговяване/.Празникът продължава 3-4 дни, през които по улиците е много оживено, всички се поздравяват. И ако се смесите с празнуващата тълпа, минавайки покрай претрупаните витрини, усещайки аромата на свежи лакомства и плодове, впечатлението ви от Свещения Рамадан, ще се запечата в съзнанието ви, като едно от най-силните преживявания в живота ви. Идвайки тук по време на Рамадана, е желателно да не се храните и да не пушите през деня на обществени места, в знак на уважение към местните обичаи. Престъпленията и закононарушенията се разглеждат в съда. Най-строги са наказанията за разпространение на наркотици и престъпления със сексуален характер. Консумацията на алкохол е разрешена само в баровете, ресторантите или в хотелските стаи. Употребата на алкохол на обществени места и появата Ви в нетрезво състояние на улицата може да доведе до депортирането Ви от страната. Особено строго се следи за такива нарушения в Шаржа, където е в сила "Сухият режим". Строго наказуемо е неприличното поведение спрямо местните жени - да ги снимате без съгласието им, да им се присмивате, да жестикулирате неприлично срещу тях. В такива случаи полицията е безцеремонна – глоба и депортация. Минималната глоба за обида на жена е 60 000 дирхама / ок.16 400 USD /. Друга важна особеност, с която трябва да се съобразявате: " Не хвърляйте отпадъци по улиците!" Глобата е 3000 дирхама. В градовете има достатъчно кофи за смет, а по магистралите специални отбивки до предназначените за това контейнери.
ВАЛУТА:
Националната парична единица е дирхам.Обмяната на валута не е проблем за туристите, тъй като пунктовете, предназначени за това са достатъчно много на брой. Почти всички търговски обекти, приемат и чужда валута, както и кредитни карти. По улиците, в банките, супермаркетите са разположени много банкомати, работещи с всички платежни системи: American Express, Master Card, Visa и др.
ЕЛЕКТРИЧЕСТВО:
Местната електрическа система, обезпечава напрежение от 220-240 волта. Стандартни са розетките "английски тип" с 3 отвора, но почти във всички хотели можете да поискате "преходник".
ТЕЛЕФОННИ ВРЪЗКИ:
Международния телефонен код на ОАЕ е + 971. Да позваните в чужбина можете от всеки уличен апарат/много по-изгодно от колкото от хотела/. Кодовете на емирствата са : Абу Даби – 02, Ал-Ейн – 03, Дубай – 04, Шаржа, Аджман и Ум Ал Кувейн – 06, Рас Ал Хайм – 07, Фуджейра – 09. Кодът на мобилния оператор е 050. Полезни телефонни номера: Бърза помощ : 998 или 999 ; Пожарна: 997; Полиция: 999; Справки: 180; Такси: 331 31 31
ТРАНСПОРТ:
Най-предпочитано и разпространено средство е таксито. Съществуват няколко таксиметрови служби, работещи денонощно. В другите градове, както и в Дубай, повечето таксита са без апарат и стойността се договаря с шофьора предварително. Почти всички хотели предлагат безплатен трансфер до плажовете на Дубай и до търговските центрове.
ВИЗОВ РЕЖИМ:
В ОАЕ се издават 4 вида визи: visit visa, туристическа виза, многократна виза и 96-часова виза за транзитни пътници. Всеки, който желае да посети страната, трябва да получи виза преди влизането си в ОАЕ. За издаването на такава, е необходимо да ни предоставите копие от международния си паспорт и да заплатите стойността на визата.
РАБОТНО ВРЕМЕ И ПОЧИВНИ ДНИ:
В съответствие с мюсюлманските традиции, петък е официален почивен ден. Държавните учреждения работят всеки ден от 7.30 до 13 часа от събота до сряда и от 7.30 до 12 часа в четвъртък. Частните от 8.00 до 13.00 часа и от 16.00 до 19.00 вечер. Магазините, търговските и развлекателните центрове работят без почивен ден до 22-23 часа. Ресторанти – Golden Fork – верига рибни ресторанти; Pizza Hut ; KFC и тези, които предлагат традиционна арабска храна. Никъде не се предлага свинско. Винаги носете с Вас визитки на хотела за да може при нужда да се ориентирате по-лесно /за тези които не говорят английски език/ ! Посещението на магазините в Дубай е едно от най-приятните занимания на туристите. Тъй като е свободна търговска зона с много ниски входни входни мита на стоките, те често могат да се закупят на по-ниска цена от страната в която са произведени. От огромни търговски центрове до пазарчета с много малки магазинчета, Дубай удовлетворява вкусовете на всеки посетител. Кредитни карти се приемат почти навсякъде, но Ви лишават от възможността да се възползвате от по-големи отстъпки.
Днес наричат Дубай ту Лондон, ту Париж на Близкия Изток. Съвсем излишно, защото Дубай има свой собствен неповторим колорит и не прилича на никой друг град в света. Що се отнася до разкоша и удоволствията – в Дубай наистина ги има в изобилие, като във всяка световна столица. Дубай – един различен свят, създаден от оазис дълбоко в пустинята и превърнат в модерен търговски, туристически и бизнес център, съхранил в себе си неповторимите традиции на Изтока