Уважаеми клиенти и приятели, офиса на Алма Холидейз е отворен отново с временно намалено работно време от 10.00ч до 16.00ч., e-mail sofia@almaholidays.net и bulgaria@almaholidays.net също фунционират нормално, ако имате въпроси, може да ни пишете или да ни се обадите! Бъдете здрави! Очакваме Ви, за нови пътешествия и предизвикателства!
Тайланд
Бангкок означава в превод "Дворец за Боговете”, “Построеният от Боговете в рая" или "Град на ангелите". Именно оттук започва Тайланд. В...
Патая е невероятен курорт. От малко рибарско селце тя се е превърнала в курорт с международно значение, което с право се нарича “перлат...
Остров Пукет се простира от юг на север на дължина 48 км, а от запад на изток широчината му е 21 км. Това е най-големият остров в Тайла...


Обща информация:

Официален език: таи
Парична единица:бат
Столица: Бангкок
Територия: 514 000 km²
Население: 67 041 000Полезна информация:

Държавното устройство на Тайланд (пълно название - Кралство Тайланд) е конституционна монархия. Законодателната власт е на двукамарната Национална асамблея, която се състои от пряко избрана от народа камара на представителите и от сенат, който е съставен от високопоставени военни и граждански лица, назначени от Краля. Изпълнителната власт е упражнява от Министър-председател, който се избира от коалиция между политическите партии, и оглавявания от него Кабинет. Държавен глава е Негово Величество Краля Бумибол Адулиадей (Рама IX).
Столица:
Бангкок, население около 7 млн. души. По-големи градове - Бангкок, Чианг Май, Патая, Пукет.
Население:
Етнически състав – тайски народи (75 %), китайци (11 %), малайци (3,5 %).
Езици:
тайски. Религия - повечето тайландци изповядват будизъм (над 90%). По конституция в Тайланд е провъзгласена свобода на вероизповеданията, като кралят се явява покровител и защитник на всички религии.
Климат:
Тайланд е разположен в зоната на тропичния климат и годината условно може да бъде разделена на три основни периода: лято, което продължава от март до май, сезонът на дъждовете (през който обаче има доста слънчеви дни) – от юни до септември и прохладният сезон – от октомври до февруари.
Средната годишна температура например в Бангкок е 28 градуса С°, като варира от 30 градуса С° през април до 25 градуса С° през декември.
Часовата зона в Тайланд е със 7 часа напред спрямо гринуичкото време.
Митнически изисквания:
В Тайланд е забранен вносът на наркотици и порнографски материали ( минималното наказание за внос на наркотици е доживотен затвор, а максималното – смърт ). Разрешение е нужно за внос на огнестрелни оръжия и определени видове животни и растения. Износ на фигури на Буда и антики се допуска само с разрешение на Департамента по изящни изкуства. Няма ограничения за внос на чужда валута за лични нужди. Разрешава се внос на дрехи и лични вещи в разумни размери - професионални инструменти, по 1 фотоапарат и 1 видеокамера на човек, до 5 бр. филми и 3 видеокасети, цигари - не повече от 250 г., до 1 л. вино или друг алкохол ( глобата за превишаване на позволените количества алкохол и тютюневи изделия е до $ 800 ). Попълва се митническа декларация, но като правило митническата процедура е либерална за добросъвестните туристи.
Полезна информация:
На летището в Самуи, след получаването на багажа, гостите трябва да изминат 100 м по Z-образния коридор съединяващ залата за багаж със залата за посрещане и паркинга. Гидовете чакат туристите около табелата "meeting point".
Транспорт:
Преди всичко ви съветваме да се снабдите с карта на града ( която може да намерите почти във всеки хотел. Обезателно преди да излезете в града, вземете със себе си картичка на своя хотел. Оставете паспорта и други ценни документи в хотела, най – добре в сейфа; достатъчно е да носите в себе си ксерокопие на паспорта. Ако трябва да поръчате такси в Банкок, използвайте колите с надпис TAXI – METER (сами ще се убедите, че те спазват показанията на брояча), освен това можете да вземете мототакси, така нареченото “Тук-тук” (плащане по договаряне). Ако сте изпуснали местния самолет, пререгистрирайте билета си за следващия полет на гишето на местната авиокомпания (ако има свободни места). Тази услуга е безплатна.
Климат:
Тайланд се намира в зоната на тропичния климат. Средната температура в Банкок е +28°С, като температурата варира от + 32°С през април до + 25°С през декември.
Електричество:
В цялата страна се използва електромрежа с напрежение 220 волта. Не е лошо да имате със себе си адаптор “Европа – Азия”.
Здраве:
Не се препоръчва да пиете вода от водпровода без да е изварена, нито да се мият плодове с тази вода.