Уважаеми клиенти и приятели, офиса на Алма Холидейз е отворен отново с временно намалено работно време от 10.00ч до 16.00ч., e-mail sofia@almaholidays.net и bulgaria@almaholidays.net също фунционират нормално, ако имате въпроси, може да ни пишете или да ни се обадите! Бъдете здрави! Очакваме Ви, за нови пътешествия и предизвикателства!
Португалия
Лисабон е столица и най-голям град на Португалия с население (2001 г.) на града 564 477 жители, а агломерацията - около 2 700 000 души....
Името на Порто се споменава още през 5 век и по римско време. Преди създаването на португалската държава днешният град Порто носи името...
Историята на острова започнала през 1418 година, когато португалският мореплавател Жоао Гонсалвеш Зарку, случайно попаднал тук по време...
Алгарве е най южния район на Португалия. Главен град Фаро, в който е международното летище. Всяка година Алгарве се посещава от 7 мили...
Мадейра е малък португалски остров и архипелаг, разположен в северната част на Атлантическия океан, между Канарските и Азорските остров...


Обща информация:

Държавно устройство: парламентарна република
Официален език: португалски
Климат:умерен континентален
Парична единица:евро
Столица: Лисабон
Население: 10 566 212Полезна информация:

Население
През 2005 г. Португалия има 10,7 млн обитатели, от които 250 хил са чужденци. Населението на Португалия е относително етнически еднородно - 99% са португалци и 1% други.
Държавно устройство:
Португалия е парламентарна република. Президентът на Португалия се избира за 5-годишен мандат чрез пряко гласуване. Той е с ограничени пълномощия и е главнокомандващ на въоръжените сили. Президентските правомощия включват още назначаване на министър-председателя и Министерския съвет. Законодателен орган в Португалия е Събранието на републиката (еднокамарен парламент избиран за 4 години), състои се от 230 депутати. Изпълнителната власт се състои от правителство, начело с министър-председател. Поради своята отдалеченост от Лисабон и регионални специфики, през 1978 година Азорските острови и Мадейра са преобразувани в автономни региони със собствени правителства.
История:
Лисабон е столица и най-голям град в Португалия. Смята се, че градът е основан от финикийци или гърци. По-късно става част от Римската империя. През 711 г. е превзет от маврите, а е освободен през 1147 г. от първият крал на Португалия – Афонсу Енрикеш. Лисабон е обявен за столица на Португалия 1260 г.
След като Вашку да Гама открива морски път към Индия през 1498 г., Лисабон започва да се развива бурно като столица на Португалската империя. През 15-16 век Португалия е водеща страна във Великите географски открития; превръща се в силна европейска държава и колониална империя с владения в Източна Африка, Индия, Югоизточна Азия и Бразилия.
Тази ера обаче не продължава дълго. На 1 ноември 1755 г. почти целият Лисабон е разрушен от едно от най-катастрофалните земетресения в историята на човечеството, последвано от огромни вълни цунами и пожар, който унищожава незасегнатите от вълните и земетресението райони. Над 85 процента от сградите са срутени, близо 1/3 от населението загива. Но като истински феникс градът възкръсва от пепелта изключително бързо и след по-малко от година развалините са разчистени и обновяването тече с пълна сила. Центърът е изграден наново, прокарани са широки булеварди, а новите сгради са първите в света със защитни конструкции срещу земетресения. 
През 1822 Португалия е обявена за конституционна монархия, a от 1986 г. страната е членка на ЕС.
Днес Лисабон е град на контрастите – с модерните сгради и съхранените белези от по-ранната си история, с разнообразната културна смесица от имигранти от бившите колонии. 
География
В административната структура на Португалия влизат 308 окръга, които са разделени на повече от 4 000 общини. Португалия се дели на сухопътна и островна част като последната е автономия. Към нея влизат Азорските острови и островите Мадейра.
Португалия е разположена на Пиренейския полуостров и в Атлантическия океан (Азорски острови, Мадейра и Саваж). Граничи с Испания на север и изток.
Пътуване до Португалия, визи и Документи
Португалия е член на Европейския съюз и на Шенгенското споразумение, поради което пътуването на български граждани е с опростени изисквания. Визи не се изискват. Пътува се с лична карта или международен паспорт. Добре е туристите да имат и здравна карта.
Национални празници:
1 януари (Нова Година), Карнавал (47 дни преди Великден), Разпети петък, Великден, 25 април (Ден на Свободата - Революцията на карамфилите – чества се края на диктатурата през 1974 г), 1 май (празник на труда), 13 май (Богородица от Фатима – чества се годишнината от първото от седемте явявания на Светата Дева във Фатима), 10 юни (национален празник – годишнина от смъртта на поета Камоеш през 1580 година), 15 август (Успение Богородично), 5 октомври (Ден на републиката), 1 ноември (Вси Светии), 1 декември (Празник на независимостта), 8 декември (Непорочно зачатие), 25 декември (Коледа).
В почивните дни не работят учрежденията и магазините.
Плажове
Плажовете в Португалия се ползват безплатно. Заплащат се само наема на шезлонги ( 3-5 евро на ден ) и чадъри ( 5-7 евро на ден ).
Полезна информация : 
След паспортния контрол и останалите местни формалности и след като си вземете багажа, представител ще Ви насочи към автобуса за Вашия трансфер. Внимателно изслушайте информацията, която съпровождащият гид ще Ви съобщи по пътя към хотела. Той също така ще Ви информира относно часа, когато ще се проведе информационната среща с Вашия екскурзовод. Екскурзоводът ще Ви определи час за среща във фоайето на хотела , по време на който ще Ви бъде даде допълнителна информация за страната и предлаганите екскурзиите. Съветваме Ви да не се обръщате към частни фирми, организиращи допълнителни екскурзии, тъй като екскурзоводите в тях не са сертифицирани за провеждането им.
Транспорт: 
Транспорта в Португалия е с високо качество. На 5 мин от хотела има спирка на градски транспорт. С автобус се стига за около 20 минути до центъра на Лисабон и метростанция на площад Испания.
По всяко време можете да си извикате такси по телефона от хотела, или да вземете такси от най – близката стоянка. Прието е да се спира такси и на улицата. Ако ви потрябва информация за работата на обществения транспорт, обърнете се към вашия гид или в рецепцията на хотела, където, обикновено, има справочник с разписанието на автобусите и влаковете. Билетите за автобус се закупуват от шофьора или от специализирани магазини или автомати. Могат да се закупят билети за 10 пътувания, които са по-изгодни като цена.
Коли под наем : 
За да вземете кола под наем, трябва да предоставите паспорт, международна шофьорска книжка и кредитна карта. Ред компании, предоставящи коли под наем, ще поискат също така от водачите да са по-възрастни от 21 или 23 години, и да са получили книжка не по-рано от две години преди това. Средната стойност на кола под наем може да бъде от 50 до 120 Евро и повече, в зависимост от класата и мощността на колата. Лицето, взело кола под наем, плаща самостоятелно за горивото, пътните такси и глоби и разходите за спукани гуми. Често задължително условие за взимане на кола под наем е даването на депозит, равен понякога на стойността на наема, който се връща на клиента, след като взетият под наем автомобил бъде върнат.
Португалските пътни правила в основата си са сходни с европейските. Задължително е ползването на колан.
Електричество : 
220v
Бакшиш : 
Системата на бакшишите e разпространена в Португалия. Прието е бакшиш да се дава на сервитьорите в баровете и ресторантите, камериерките в хотелите, таксиметровите шофьори и гидовете и е около 5-10% от стойността на поръчката. Заплащането на бакшиш не е задължително, но ако клиентът е останал доволен от обслужването - бакшишът е признак на добрия тон.
Препоръки : 
За да се чувствате достатъчно спокойно, настоятелно Ви препоръчваме да предоставите всичките си ценности в сейф, който се намира във всяка стая и на рецепцията в хотела. Няма нужда винаги да носите със себе си паспорт и самолетен билет, затова може да ги оставите и тях в сейфа.