Уважаеми клиенти и приятели, офиса на Алма Холидейз е отворен отново с временно намалено работно време от 10.00ч до 16.00ч., e-mail sofia@almaholidays.net и bulgaria@almaholidays.net също фунционират нормално, ако имате въпроси, може да ни пишете или да ни се обадите! Бъдете здрави! Очакваме Ви, за нови пътешествия и предизвикателства!
Шри Ланка
Серендиб – така го наричали арабските мореплаватели. На техния език името означавало „земята която предлага удоволствия”. Днес, след то...


Обща информация:Полезна информация:

Серендиб – така го наричали арабските мореплаватели. На техния език името означавало „земята която предлага удоволствия”. Днес, след толкова размирни и кървави години, пътешествениците в Шри Ланка могат най-сетне да преоткрият смисъла на това блажено име. Из острова вече е възможно да пътуваш свободно и без риск за живота. Да ходиш бос по девствените плажове на югоизток, където рибарите хвърлят мрежи за сардини от невъзможните си пилони. Да се натъкнеш на стадо диви слонове в непроходимите гори или да попаднеш в древни столици с 20-вековна история зад гърба си.
Но най-изненадващо в ШрЛанка като че ли е съжителството между различните религии. Въпреки кървавата гражданска война, противопоставила синхали на тамили, в ШрЛанка ще откриете една невиждана реалност. Ислям, индуизъм, християнство, протестанство и будизъм си общуват културно и уважително като в изискан бридж клуб. А в столицата Коломбо някои от вярваящте делят дори едни и същи храмове. Сега изглежда е налучкан пътят на помирението. Поне така се надяват всички. И бързат да се нарадват на крехкия мир като не обръщат внимание на ипонадупчените с куршуми стени. Останалите живи местни жители благославят съдбата, че не са станали курбан в безумната касапница, и се надяват на по-добри дни. Усмивките полека-лека се завръщат, макар и в микроскопични размери.
ШрЛанка е малко парче земя – 65 хил.кв.км земя, но въпреки ограничените си размери островът предлага безкрайно разнообразие от природни забележителности пътешественикът ще остане изумен от кристалночистите плажове по крайбрежието. И най-вече от девствените бели плажове на Тринкомалее – те станаха достъпни за западните туристи съвсем неотдавна. Трудно е да си представи човек по-диво място за сърф и леководолазни спортове. Съвсем наблизо са гъстите гори и национални паркове Гал Оя, Лахугала, Вилпау, Бундалу, необезпокояваните царства на леопардите и на стадата диви слонове. И безкрайните плантации с чай и екзотични подправки. ШрЛанка има невероятно културно наследство. В централната част на стрната са запазени паметниците на нейното минало архиектурно величие.
По новата история на ШрЛанка носи родилните белези, наследени от бившата колониална сила Великобритания, коята залага мината на етническото противопоставяне между синхалите, коренното население на острова и „внесената” индийска работна ръка – тамилите, трудолюбивите мравчици, които трябвало да осигурят добива на чая и печалбите на всемогъщите британски компании. Напрежението продължавало да тлее и след освобождението през 1948г. 35 лета по-късно малка искара запалила една от най-жестоките граждански войни в Азия. Като повод за кланетата послужило убийството на 13 синхалски войници, попаднали в засада, поставена от тамилските тигри. По време на погребението им в Коломбо тълпата побесняла и извършила масови кланета на тамили по улиците на столицата. Днес следите от тази кръвна омраза вече не са толкова видими.