Уважаеми клиенти и приятели, офиса на Алма Холидейз е отворен отново с нормално работно време от 09.00ч до 18.00ч., e-mail sofia@almaholidays.net и bulgaria@almaholidays.net също фунционират нормално, ако имате въпроси, може да ни пишете мейл или да ни се обадите по телефона! Бъдете здрави! Очакваме Ви, за нови пътешествия и предизвикателства!
Малдиви
В град Мале - столицата на Малдивските острови, можете да се запознаете с историята и културата на страната. Ще видите Двореца на Султа...


Обща информация:

Държавно устройство: Президентска република
Официален език: дивехи и английски
Климат:тропичен
Парична единица:малдивска руфия
Столица: Мале
Територия: 298 кв км
Население: 313 920 д.Полезна информация:

ВАЖНО:
  • При напускане на Малдивите се заплащат местни «летищни такси» в размер на 14 USD на човек (подгответе тази сума предварително)!!!

Виза:
За престой до 30 дни не е необходима виза за български граждани (международният паспорт трябва да е валиден минимум 6 месеца след датата на пътуване)
Митнически изисквания:
Разрешен е безмитния внос на макс. 200 къса цигари и 125 мл парфюмерия.
В страната е забранен вноса на: каквито и да е алкохолни напитки, наркотици, порнографски материали, колбаси и други изделия от свинско месо, антиислямска литература, оръжие (в това число и за подводен лов), режещи предмети, животни.
Посрещане на туристите:
При пристигане е необходимо да се попълни имиграционна карта (талончето с информацията за излитане трябва да се запази до обратния полет). След самостоятелното придвижване до гишето за паспортен контрол и лентата за багаж и след преминаване на изхода, ще Ви чака представител, който ще Ви насочи към ГИШЕТО ЗА РЕГИСТРАЦИИ (ГИШЕ N 24). Там ще предоставите Вашия ваучер и ще получите информационен плик, след което ще бъдете насочени към гишето на Вашия хотел, за да се регистрирате за трансфер (с хидроплан или корабче). Всички трансфери от летището до хотела се организират от самите хотели.
В хотелите:
Освобождаването на стаите в деня на заминаване трябва да бъде до 12:00 ч. Багажа си можете да оставите в багажното отделение на хотела. Заплащането на допълнителните услуги (телефон, мини бар, ресторант и т.н.) трябва да се осъществи преди пристигането на превозното средство за трансфера. Настаняването става след 14:00, като до този час може да ползвате услугите на територията на хотела, а багажа си да оставите на предвиденото за съхранението му място в хотела.Информация за всички мероприятия в хотела може да намерите на инфо-таблата в лобито на хотела.
Медицинско обслужване
Във всеки хотел има лекар. При настъпване на застрахователно събитие трябва да се обърнете към застрахователната компания, като се обадите на телефона, посочен на застрахователната полица. Само след непосредствено информиране на застрахователната компания и координирането от нейна страна на Вашите действия ще Ви бъде предоставено безплатно (или с последващо компенсиране на разходите) обслужване съгласно застрахователната полица (вж. Общите условия към полицата). Молим внимателно да се запознаете със застрахователната полица и да обърнете внимание на събитията, които не се покриват от нея.
Климат:
Климатът е тропически морски. Средната температура на въздуха е +28-30°С (нощен минимум — около +25°С) целогодишно, а на водата — + 24–27°С. Вечер и през ноща са възможни кратки превалявания. Поради близостта до екватора сезоните изменения, свързани с мусоните, са незначителни. Най – благоприятни са условията в периода на североизточния мусон (от ноември до април ). От май до октомври, по време на юго-западния мусон, времето е много по- влажно. Най-голяма е вероятността за бури и силно вълнение през юни и декември. Приливите и отливите са практически незабележими.
Парични средства:
Официална парична единица — малдивската руфия. Приблизителен курс към щатския долар 13:1. В курортите разплащанията са възможни и в долари или чрез кредитни карти.
Транспорт:
Най - разпространеният транспорт са лодките «дони» («dhoni») с плоско дъно. За полети между островите може да се използва и хидросамолет. По суша придвижването е на велосипеди и мотоциклети, автомобили има само в столицата.
Население:
Малдивците са смесена раса, основните етнически групи са индийците и синалезите, също така в страната живеят африканци и араби. 1/3 от населението живее в Мале.
Език:
Официалният език е малдивският (дивехи). Той е възникнал преди около 1500 години, отнася се към индоарийските езици, и притежава собствена писменост, наречена тан, при която се чете отдясно наляво.Поради значителните разстояния между островите на Малдивския архипелаг са се образували няколко диалекта със съществени различия в произношението и речника. Между жителите на северните острови от архипелага и жителите от южните острови е възможно да възникнат трудности в разбирането помежду им.От дивехи произхожда и самата дума "атол".
Държавно устройство:
Малдивите са президентска република. Управляващ държавата и правителството е президентът. Законодателната власт се осъществява от еднокамарен парламент - меджлис. Меджлисът се състои от 50 члена, 42 от които (по 2 човека от всеки административен атол ) се избират чрез пряко и тайно гласуване, а 8 се назначават от президента.
26 юли – национален празник (Ден на независимостта ) – на този ден е провъзгласена независимостта на Малдивите от Великобритания.
Религия:
Религия - ислям (главно сунити, незначителна част от населението са шиити). През 1153 г. крал Каламиня, който е управлявал по това време, е приел за религия исляма, който и досега остава единствена религия в страната ( за получаване на гражданство е необходимо човек да е мюсюлманин ).
Сувенири:
От Малдивите се закупуват челюсти от акула, плетени кошници от палмови листа, изделия от дърво, саронги, кокосово масло.
Забранено е от страната да се изнасят черни и червени корали, изделия от броня на костенурка черепахового панциря, раковини от бисерни миди.