Уважаеми клиенти и приятели, офиса на Алма Холидейз е отворен отново с нормално работно време от 09.00ч до 18.00ч., e-mail sofia@almaholidays.net и bulgaria@almaholidays.net също фунционират нормално, ако имате въпроси, може да ни пишете мейл или да ни се обадите по телефона! Бъдете здрави! Очакваме Ви, за нови пътешествия и предизвикателства!
Израел
Тел Авив е вторият по големина град в Израел, дълги години изпълнявал функциите на столица на страната. Сравнително млад град — едва...


Обща информация:

Официален език: Иврит, арабски
Столица: Йерусалим


Полезна информация:

 • Държавата Израел е съвременна частично призната държава в Близкия изток, югоизточната част на Средиземно море. Израел е демократична парламентарна република. Тя е единствената еврейска държава в света.
 • Израел граничи с Ливан, Сирия, Йордания и Египет, но има мирни договори само с последните две държави. Има излаз на Средиземно море, залива Ейлат/Акаба на Червено море, и Мъртво море. В Израел живеят главно евреи.
 • Най-многобройните малцинства в страната са израелските араби — мюсюлмани, християни и друзи. В Израел има Палестинска автономия на територията на Западния бряг на река Йордан и ивицата Газа, която е на път да се превърне в отделна държава. В Израел има и много източноправославни не араби, предимно имигранти от бившия Съветски съюз. Там живеят и около 50 хил. български евреи.

Транспорт:
 • Автомобилните пътища в Израел са с обща дължина от над 9,500 километра, като почти 5 000 километра са магистрали и първокласни пътища. В Израе има и ЖП линии с дължина 795 км. Медународното летище се намира до Тел-Авив, а основното морско пристанище е Хайфа.

Напрежение на електричеството в мрежата: 220 волта.
 • Основни религии са юдаизъм, ислям и християнство. Израел е страна с градско население. В села живеят под 9% от населението на страната.
 • На туристите в Израел не се препоръчва да посещават арабските квартали и контролираните от тях територии, особено нощно време.
 • В Израел има много религиозни празници. *Почивен ден е съботата, а в петък се работи до обяд.
 • Всички магазини отварят в 9 часа сутрин и работят 19 часа вечер. От 13-00 до 16-00 часа в неголемите магазини има обедна почивка. Преди официални празници и в петък всички магазини затварят в 14-00 часа.

 • Израелските банки работят с клиенти от 8-30 сутрин до 12-30 часа от неделя до четвъртък включително. В неделя, вторник и в четвъртък банките работят и след обедната почивка от 16-00 до 19-00 часа. В петък всички банки работят само до обяд - 12-00 часа.
Климат
 • Благодарение на субтропическия пояс, в който е разположен Израел, климатът в страната е по-скоро приятно топъл. През зимата температурата рядко слиза под 2-5 С, и то в най-северните райони на страната, а на по-голамата част от страната е +10+15 С. Летните температури се колебаят от +25 до +30 С. Ейлат се намира в тропическата зона, и затова температурата не пада под +25 С цяла година.
 • Мъртво море е топло и през зимата. Водата в него не пада под +19 С, а в летните месеци се повишава до 31 С.